Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az első nagy próféta és a három királyok

2008.05.10

Zoroaszter (perzsául Zhardust) kora

Kép  "Bizony kezdetben volt a két szellem:
Eltérnek ők egymástól szóban, tettben, gondolatban:
Az egyik a jobbik, a másik a rossz,
Közöttük a tisztán látók jól választanak,
De a hitvány elméjűek rosszul.
Amikor a két szellem először találkozott:
Első teremtménynek létrejött az Élet és a Nem-élet,
a hit ellensége a kettő közül a rosszabbikhoz húz,
az igaz ember, az erény birtokosa: mindig a jobbikhoz "  (Avesta)

  Jóval a nagy világvallások előtt járunk. Időszámításunk előtt legalább 600, de még  valószínűbb, hogy 1400 évvel egy Zoroaszter néven ismert személy - akiről keveset tudunk - megújította az ősi hitvilágot és ezzel a világ első vallásapítójává vált.  Prófétának vallotta magát, a későbbi szent könyvek is ugyanígy említik. Hitrendszere a jó és rossz szüntelen harcára épül, középpontjában az Emberrel, aki ugyan rendelkezik az Egyetemes tudás képességével, ám tisztánlátása olykor cserbenhagyja.

  A menny és pokol, az angyalok és démonok, a megváltó és az utolsó ítélet, valamint a feltámadás eredeti zoroasztrikus fogalmak. Az első könyves vallás ugyanis a mazdaizmus volt (a zoroasztrizmus másik elnevezése) , és a fennmaradt mű, "A Tudás könyve" (Zend-Avesta) fő vonalaiban a mai keresztény, zsidó és iszlám vallásban is továbbél.  Irán mind a mai napig tartja a Noruzt, vagyis a hagyományos perzsa újév-ünnepet, melyben a 3000 éves tűzimádatnak adózva tűzönátugrással tiszítják meg lelküket az irániak. A zoroasztrikus szárnyasnap szimbólum az ősi vallásból ered (ld. Perzsia mágusai), és egészen az iszlám forradalomig a perzsák nemzeti jelképe volt.

   Három dolgot azonban még ehhez hozzáfűznék. Az egyik, hogy mindnyájan ismerünk zoroasztrikus mágusokat, legalábbis közülük hármat bizonyosan. Évszázadokon át várták ugyanis a messiás eljövetelét, aki állítólag minden ezer évben leszületik, és (a szárnyas nap jelképében) elhozza az isteni tudást és a szeretetet. A bolygóegyüttállásokat figyelve pontosan meg tudták határozni a helyet és az időt, és jóelőre felkészültek a megváltó születésére. A jeles napon aztán felkerekedtek és ajánékaikkal elhalmozták a kis Jézust Bethlehemben, őket nevezzük "napkeleti bölcseknek" (valójában tudósok voltak, nem királyok). A másik megjegyzésem, hogy ez a vallás ma önállóan is él. Követője volt többek között Freddie Mercury iráni származású énekes is, kinek dalait szintúgy áthatja a zoroasztrikus látásmód. A harmadik pedig: ennek a vallásnak sohasem volt szüksége papságra. Az istennel való közvetlen kapcsolatot tartotta üdvösnek, ehhez pedig feleslegesnek ítélte az olyan "emberi" dolgokat, mint a szentélyek és az ereklyék. Isten mindenütt jelenvan, intelligens fényhálózata képezi a Világegyetem szövetét (ennek szimbóluma a magyaroknál a matyói csipke), melynek mi magunk is részeisei vagyunk. Létezésünkkel hatunk erre az érzékeny fényhálóra, meggörbítjük és prizmaként fel-felerősítjük egyes színeit, miközben sajátos fényteret hozunk létre magunk körül térben és időben (!) Az egyházi felépítmények gyakran elterelik a figyelmet arról a tényről, hogy Isten igazságos, és MINDENKINEK MEGADTA AZ ISTENNEL VALÓ KÖZVETLEN KAPCSOLATFELVÉTEL LEHETŐSÉGÉT!

Szőke Natasa

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.