Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A külügyminisztérium tájékoztatója Iránról

2008.05.24

 

   A Külügyminisztérium javasolja, hogy az Iránba utazó magyar állampolgárok jelentkezzenek be Magyarország teheráni nagykövetségén és a külképviselet munkatársainál hagyják meg azt a címet, telefonszámot, amelyen iráni tartózkodásuk alatt elérhetők. (2006.02.08.)

   Irán – a turisták által látogatott helyeken (mint pl. Teherán, Isfahán, Siráz, Perszepólisz, Kasán) – európai összehasonlításban is átlagos biztonságúnak tekinthető. Problémaforrás lehet azonban a kommunikációs nehézség (csak kevesen beszélnek idegen nyelvet), az iszlám öltözködési és egyéb előírások esetleges megsértése. A csoportos utazás (akár csak néhány fő együtt utazó turista) biztonságosabb, ezért javasolt.

   Egyáltalán nem javasoljuk az ország keleti határvidékének (afgán, pakisztáni határ környék) látogatását, valamint a szárazföldi határátlépést Pakisztánba és Afganisztánba. Szintén kockázatos az iraki határ mentén kb. 10 kilométeres sávban az utazás és tartózkodás.

  Zsúfolt helyeken (pl. autóbusz, bevásárlóközpontok, bazárok) nem ritka a zsebtolvajlás. Előfordult, hogy az elővigyázatlan turista válláról motorosok kapták le a táskát. Mindent összevetve azonban a közbiztonság jó, és az értékcikkek, útlevelek biztonsággal tárolhatók a szállodákban, az útlevél helyett elegendő csak fénymásolatot tartani magunknál és esetleges igazoltatáskor elég az illető szállodára hivatkozni.

   Néhány esetben előfordult, hogy a turistákat – ellenőrzésre hivatkozva – civil ruhás álrendőrök igazoltatták és a külföldieknél lévő valuta bemutatását kérték, amit nem, vagy csak hiányosan adtak vissza. A civil ruhás rendőrtől bátran kérhető, hogy előbb igazolja magát.

   Irán földrengésveszélyes körzet. Az országban bárhol számítani lehet földrengésre. A közelmúltban is sajnos több, sok áldozatot követelő földrengés történt.

Közlekedés:  Városon belül iránytaxival, vagy taxival (célszerű a szálloda, vagy múzeum portán keresztül rendelni) oldható meg. Városok között autóbusz, vonat és repülőkapcsolat áll rendelkezésre. Mindhárom használható. A vonatot jó előre le kell foglalni, a repülőgépek esetében pedig nem árt tudni, hogy – különösen a kisebb légitársaságoknál – a géppark régi beszerzésű, a műszaki színvonal nem teljesen megbízható az alkatrész utánpótlás nehézségei miatt.

dvözlés: A kézfogás csak férfiak között szokásos. Férfiak nőkkel nem fognak kezet. Nyilvános helyen általában kerülendő az ellentétes neműek közötti bármilyen bizalmas megnyilvánulás (beleértve az üdvözlésként adott puszit, ölelést, stb.).

Öltözködés: A férfiak európai módon öltözködhetnek, tilos azonban rövidnadrágban és ujjatlan trikóban járni az utcán, de a rövid ujjú ing ma már megengedett. Az iráni férfiak is általában európai szabású öltönyöket hordanak, de szigorúan nyakkendő nélkül. A nők fejükön kendőt és térdig érő rupust (könnyű, ballonkabátszerű felöltő) viselnek. Nyilvános helyen külföldi nőktől is megkövetelik az iszlám öltözködési szabályok betartását, még az éttermekben és a gépkocsiban is.

Étkezési szokások: Az országban a szeszesitalon kívül tilos a sertéshús fogyasztása és árusítása is. Egyebekben az ételek, az étkezés az európai szokásokhoz hasonló. Legfőbb étel a rizs és a kebab (rablóhús nyárson).

Iráni Magyar Követség

 

 

Cím: Darrous, Hedayat Square, Shadloo Street 16. Teheran,P.O.B.6363/19395
Előhívó: (00)-(98)-(21)
Telefon: 2255-04-52, 2255-04-60
Ügyelet: 2255-04-71
Fax: 2255-05-03
Rendkívüli és meghatalmazott nagykövet: dr. Busztin György
E-mail: thr.missions@kum.hu
Honlap:     www.mfa.gov.hu/emb/tehran
Ügyfélfogadás: vasárnap-csütörtök: 9.00-14.30
További országok, amelyekbe a misszióvezető akkreditálva van:  Irán és Türkmenisztán
 
Teherán Konzuli hivatal
Cím: Darrous, Hedayat Square, Shadloo Street 16. Teheran,P.O.B.6363/19395
Előhívó: (00)-(98)-(21)
Telefon: 2255-04-52, 2255-04-60
Ügyelet: 2255-04-71
Fax: 2255-05-03
Konzul: Tóth Attila
E-mail: thr.missions@kum.hu
Honlap: www.mfa.gov.hu/emb/tehran
Ügyfélfogadás: vasárnap-szerda: 9.00-11.30
Konzuli kerület: Irán és Türkmenisztán

 

 

                                 

                   Magyarországi Iráni Követség

 


 

 

Budapest Nagykövetség
Cím: 1143 Budapest, Stefánia út 97.
Előhívó: -
Telefon: 460-9260
Fax: 460-9430
E-mail: embiran@nextra.hu
Honlap: