Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az iráni nők helyzete más szemmel

2008.05.10

Kép

   Ami a közel-keleti nők helyzetét illeti, nyilván ezt is több szempontból vizsgálhatjuk. Nézzünk szét mindenekelőtt a saját házunk táján, majd tekintsünk be az iráni kulisszák mögé.

...A nőiség, mint olyan világszerte bajban van...

  Nem célom az összehasonlítgatás, mint ahogy az ítélkezés sem. De felvezetésképp a tényállás: nyugati kutúránk  éppúgy súlyos terheket ró asszonyaira, akárcsak a hírhedt Közel-Kelet. 

  A nyugati nők lassan túlszárnyalják a férfiakat munkabírásukban és teljesítőképességükben az élet valamennyi terén. Sikeresen akalmazkodnak a férfivilág szabályaihoz, sőt aktív résztvevőkké váltak a versenyben, melyben nőként mutatkozni felvállalhatatlan hátrányt jelent. A nyugati kultúrában ez a fejlődés természetes velejárója, ámde mit eredményez mindez a magánéletben? Miért van annyi csonka família, és miért termelte ki magának a "felvilágosult világ" az új, család-mentes családmodellt, a szingli létformát? Miért mosódnak össze a nemi szerepek és miért oly gyakoriak a szexuális identitászavarok? Miért prostituálódott el ilyen szinten a világ?

 

...A férfi és női minőségek összemosódtak, megjelent a "nyugati típusú unisex ember"...

 

   Személyes véleményem, sőt tény: a mai amerikai-típusú társadalom nem teszi lehetővé a nemi szerepek teljes megélését, mely ez az egyik oldalon kétségtelen veszteséget, míg a másikon szexuális frusztrációkat jelent. A modern nőiség alászállt egyfajta "szabadkurtizán" szerepkörbe, már ami megmaradt belőle. A finomság és női báj szinte kiveszett, a társkapcsolatok többsége egyfajta kölcsönös kihasználási viszonnyá aljasult.

 

Kép

   Iránban a nőiség külső jegyeiben is élesebben elkülönül: már gyermekkortól a lányokba nevelik a csábítást, a bájt és a kellemet.   Bár a mai napig a férjhezmenetel a legfontosabb a lányok életében, egyre tudatosabbak és mind több szerepet vállalnak az élet valamennyi területén.

   A női bloggerek számát tekintve Irán világelső, és több perzsa nő jár egyetemre, mint férfi. Az asszonyok által betölthető vallási - politikai hivatalok száma folyamatosan nő.   Az egyenjogúság felé vezető úton mégis az utca a legfőbb front, ahol nap mint nap "csendes demonstráció" szemtanú lehetünk.

 

...Az iráni lányok csendesen demonstrálnak megjelenésükkel az utcán...

 

   Az iszlám öltözködési szabályait ügyesen kijátszva és mind nagyobb teret engedve a kreatív megoldásoknak, az utcán a szabályok fokozatos háttérbekerülése tapasztalható. A kötelező darabokat viselik ugyan, de a hedzsáb (fejkendő) valahogy mindig lecsúszik, kibukkannak az izgalmas hajkoronák, és a vékony tunikák jól kiemelik az alakot.  A sminkek a magazinok mestermunkáit idézik: izgalmas színkavalkád és kihívó szexualitás mindenütt. Ebben a játékban a határok fokozatos kitolódása napról napra alakítja az összképet, az esetleges csípős megjegyzésekre pedig ez az általános válasz: "Jaj, bocsánat, épp csak lecsúszott a kendőm.."

  

   Végezetül a tévhitekről: Iránban a csador viselete nem kötelező, csupán a hivatalos ügyek intézésére a mecsetek, illetve egyéb vallási kegyhelyek látogatásakor. Szükséges azonban a fejkendő viselete, mely azonban többféle formájú és bármilyen színű lehet. A többnejűség a mai napig megengedett, de nem divat. Bár számos tekintetben a férfi szava a döntő, a perzsáknál az otthon falai mögött általában a nők hordják a nadrágot.

 

...A sejtelmes leplek alatt ma többnyire nagyon is felvilálgosult perzsákat találunk, akik lassan, de biztosan haladnak a gyengébbik nem egyenjogúsága felé...

 

Szőke Natasa

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Budapest

(AjL, 2011.07.31 11:48)

Nekem 1.5 évig volt perzsa barátom.. A végén kiderült sok dolog róla. 1 évig nagyon szép volt minden, de már akkor is voltak félreérthető dolgok, amikre gondolom nem akartam figyelni. Mi ráadásul együtt is éltünk... Azután kiderült, hogy több társkereső oldalon van fenn, többször megcsalt, volt h több hónapig volt vkije, majd amikor ezekre rájöttem én lettem a kurva (aki rendben tartotta a lakást, mosott rá, és még az albérlet rám eső részét is fizettem!!) a veszekedés közben pedig nagyon kevésen múlott, hogy meg nem ütött... Pedig ezelőtt pár hónapja még feleségül akart venni, és én voltam a mindene.. De így, hogy kiderültek a megcsalásai, én hirtelen mihaszna, feslett erkölcsű európai nő lettem, aki semmire se jó.. Ezek mind így gondolják. Magyarország ott arról híres körükben, hogy a nők kurvák.. Egy haverja meg is kérdezte tőlem egyszer ezután, hogy mégis mit vártam, ti magyar nők ezt érdemlitek, ribancok vagytok mind. Na kérem, így tessék perzsa pasit keresni. Jah és ha elvesznek, az akkor azért lesz, hogy útlevelet szerezzenek... És utána mehessenek máshová, vagy ne kellejen Iránba visszamenni. Elég kitartóak ezt illetően, képesek évekig hazudozni, hogy megszerezzék az állampolgárságot. Ismertem egy másik srácot, aki 5 évig élt együtt a barátnőjével (bejegyzett élettársi kapcsolat), csak azért, hogy letelepedési engedélyt kapjon. Amikor ezt megkapta, páros lábbal rúgta ki a lányt. Biztos nagyon szépek a férfiak, csakhogy, sem a nők sem a pasik nem igaziak. A plasztikai műtétek teljesen hétköznapi számba mennek, az összesnek szinte meg van műtve az orra, a lányoknak műmelle van, folyamatosan korrigálnak rajtuk valamit. Ha pedig tanulni jöttek ide, akkor nem csak isznak, mint a gödény (nagy muszlim vallás, aha...) hanem füveznek, tanuláshoz amphetamin, sporthoz szteroidok.. Minden szart kipróbálnak, és a kurvákat is rendszeresen látogatják. Nekik egy nő sosem lesz elég, nem is így nevelkednek. És nem is fogják ezt sosem elismerni. Az a nő, aki tanul és karriert épít egyszerűen csak egy kurva számukra. Bocs, ha leromboltam az álomképeket, de én örültem volna, ha annak idején valaki tájékoztat.. Van is egy ilyen film, nem vettem komolyan, pedig kellett volna... érdemes megnézni, mert így viselkednek.. ( http://www.port.hu/pls/fi/films.film_page?i_film_id=15523&i_city_id=3372&i_county_id=-1&i_where=2 )
Kivételek biztos, hogy vannak, de a nagy átlag szarházi, semmirekellő, anyuci pici fia sajnos.

bp 1116

(knul, 2009.05.22 21:14)

az iráni nők a legszebbek a világon:)

Re: bp 1116

(B33, 2011.05.22 21:56)

ez egyáltalán nem igaz...mitöbb egy elkényeztetett, semmittevő társaság, akik agyonműttetik magukat (ha szépek lennének, erre nem lenne szükség), csak hogy valaki elvegye őket, ráadásul általában szülői kényszer hatására. Érzelemszegények, az ágyban hidegek és unalmasak, nem véletlenül mennek a férjek a csodálatos, érzelemdús, gyönyörű magyar nőkhöz. Tapasztalatból beszélek. Üdv.

Budapest

(niska, 2010.11.09 15:21)

Nekem is perzsa baratom van, mindenki fel, hogy megver, elrabol, vagy eppen majd nem enged haza, ha kimegyunk Iranba.Tobb, mint fel eve vagyunk egyutt, ennyi oromet, kedvesseget meg nem kaptam, mint tole.Baratai, csaladja elfogadott, annak elenere, hogy perzsa lanyt szantak a fiuknak.Tobb baratjanak is magyar baratnoje van, es ok is egyetertenek velem, hogy nagyon rendesek, kedvesek, es mindenuket odaadnak azert, akit szeretnek.Mindenkienek ilyen baratot/ferjet kivanok, mint az enyem :)

Budapest 1031 Kővirág u. 21.

(Judit, 2010.10.14 15:38)

Egyetértek Budapest-tel és az erdélyi perzsa fiúval. Férjem perzsa és a legkedvesebb nemzet egyik tagja. Többször voltam már Iránban, barátok és család vár kinn, nekünk sem könnyű sajnos az állampolgárság, de enélkül is van szerelem! Öltözködés: ha egy országban vagy, fogadd el a szabályait. Nőknek nyáron vékony kabátkaféle és fejkendő, ami a gyönyörű sminkekkel elképesztően szexi :)) Férfiaknak nyáron is nadrág, nincs short! és nincs izompoló. Férfi és nő egyenlő, ugyanakkor válás esetén sajnos ez már nem igaz. Irán nem arab ország. Perzsia, talán ez a műveltebb magyaroknál megcsönget valamit :) MIndenesetre perzsa, magyar vagy akármilyen férfi.. számít, mit hozott a családjából :) Én mindenkinek sok szerelmet és békés életet kívánok! :)

Ez is egy vélemény....

(Jenny J., 2010.09.09 23:45)

Sziasztok!

Nekem majdnem egy évig volt kapcsolatom egy perzsa férfival itt Budapesten.Egy szórakozóhelyen ismerkedtünk össze,ahova csak a barátnőm kedvéért mentem el.Bár nagyon féltem a csalódástól,elkövettem azt a hibát,hogy megadtam neki a telefonszámom.
Már másnap jelentkezett,és így kezdődött.Nagyon finoman hálózott be,én tulajdonképpen óvatos voltam,de sikerült beleszeretnem.4 hónap után volt köztünk testi kontaktus,de olyan kitartó volt,hogy szinte csodaszámba ment.Ha veszekedtünk,ha berágtunk egymásra,ő mindent bírt.És mindig ő kezdeményezte a békülést.Mindenki óva intett,hogy belebonyolódjam,de nekem sikerült.Beszélt komoly kapcsolatról,házasságról,gyerekekről,hogy ő mindig magyar feleséget akart.Elhittem,hogy túl a negyedik x-en szingli és nincs senkije.Nagyon udvarias,gondoskodó volt velem mindig,igazi úriember,őszintén az utóbbi időben olyan mérvű kötődést éreztem iránta,amit már rég nem éltem át.
Utaztunk,szórakoztunk,és jó volt,mert imádtam.
Majd egyszer,konkrétan az ágyban közölte,hogy nem kapta meg a magyar állampolgárságot,és mennie kell innen.Kiborultam és zokogtam.Egyetlen szóval sem említette,hogy együtt menjünk.Pedig erre vártam,erre az egy szóra,hogy ő mondja ki.Nem...Látta,hogy kikészültem,hazavitt.Elutaztam,azért,hogy felejtsek,de nem ment.Nem akartam,de irkáltam neki,hogy mennyire szeretem,és kérem,ne menjen el.Nem válaszolt három hétig.Majd egyszer csak megírta,hogy nem akarta eddig elmondani,de őneki nem szabad velem komolyan,mert már nős és csak mellékesen két gyerek apja.De nagyon tetszem neki,és legyek a macája....magyarán,addig amíg itt van,a szeretője.Mert ő mindig visszatér hozzám,akárhová viszi az útja.A legmegalázóbb az volt,amikor szex után pénzt akart adni,hogy fogadjam el..Elromlott az egész,elrontotta az egészet.Most csak gyűlöletet érzek,és úgy érzem,nincs bennem szeretet,annyira fáj,ami történt....
Egyszerűen nem tudom feldolgozni az egy éven át tartó folyamatos hazudozást....és azt,hogy neki valahol csak egy kurva voltam,semmi több....lehet,hogy most lesz aki elitél,de én nem szeretm őket.Ezért nem....sajnálom....

vélemény

(Persepolis, 2008.06.27 12:50)

Személyes véleményem az volt, hogy az iráni lányok kapva kapnak az alkalmon, hogy azon ritka lehetőségeket megragadják, amikor külföldi férfi turisták kerülnek az útjukba. Pláne, ha az illető szőke, kék szemű és magas, és ilyenkor még az sem zavarja őket, ha a kiszemelt férfi körül 5-6 nő áll. Gátlásoktól mentesen köszönnek rá a férfira angolul (még ha nem is beszélik a nyelvet), és kacsingatnak vissza, hátha történik valami. De érthető: ez az egy esélyük arra, hogy elkerüljenek Iránból, illetve a hazai megkötések alól.

lelle@posta.net

(lili, 2008.05.26 23:13)

Ha ez így van, akkor a perzsa nők is prostituálódni fognak egyszer? Elérik a nyugati nívót, és ők is a szingli szabadkurtizán szerepért fognak ácsingózni? Akkor mivel jobbak ők mégis?